Πότε πρέπει να αντικαταστήσεις το πίσω φως ΣΤΟΠ!

Πότε πρέπει να αντικαταστήσεις το πίσω φως ΣΤΟΠ!

Έχετε άραγε αναρωτηθεί ποτέ πως γίνετε και όποτε πατάτε το πεντάλ του φρένου να ανάβουν τα κόκκινα φώτα ΣΤΟΠ στο πίσω μέρος του οχήματος σας;

Υπεύθυνο για αυτή τη διαδικασία είναι ένας μικρός αλλά πολύ σημαντικός διακόπτης αυτός των φώτων φρένων. Αυτός ο απλός διακόπτης παίζει καθοριστικό ρόλο στην ασφάλεια τη δική σας αλλά και των γύρω σας, καθώς ενεργοποιεί τα φώτα των φρένων.

Ένας νέος διακόπτης φρένων συνήθως δεν θα σας κοστίσει περισσότερο από 50 ευρώ, όμως οι συνέπειες σε μια πιθανή βλάβη του μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες. Επίσης θα μπορούσε να επηρεάσει και την λειτουργία άλλων συστημάτων του οχήματος, όπως το cruise control.

 

Τι κάνεις όμως ακριβώς ο διακόπτης φώτων φρένων;

Πριν εμβαθύνουμε στο πότε πρέπει να αντικαταστήσετε έναν διακόπτη φώτων φρένων, ας καταλάβουμε πρώτα τον ρόλο του. Αρχικά, βρίσκεται κοντά στο συγκρότημα του πεντάλ του φρένου και η κύρια λειτουργία του είναι να ενεργοποιεί τα συγκεκριμένα φώτα όταν εσείς πιέζετε το πεντάλ. Αυτή η απλή αλλά κρίσιμη ενέργεια εξυπηρετεί δύο πρωταρχικούς σκοπούς.

 

  • Ορατότητα: Όταν πατάτε το πεντάλ του φρένου, τα φωτά ανάβουν την ίδια ακριβώς στιγμή στο πίσω μέρος του οχήματός σας. Αυτό ειδοποιεί τους οδηγούς πίσω σας ότι επιβραδύνετε ή σταματάτε, συμβάλλοντας στην αποφυγή συγκρούσεων από το πίσω μέρος, ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή σε κακές καιρικές συνθήκες.

 

  • Ασφάλεια: Τα φώτα φρένων σας, ενημερώνουν επίσης τους οδηγούς και τους πεζούς για τις προθέσεις σας στο δρόμο, συμβάλλοντας στην ομαλή ροή της κυκλοφορίας και μειώνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων.

 

Άλλη μια λειτουργία του είναι να επικοινωνεί με το cruise control εφόσον βέβαια το έχετε ενεργοποιημένο.

 

Σημάδια ότι ο διακόπτης των φρένων δεν λειτουργεί σωστά

Ένας δυσλειτουργικός διακόπτης φώτων φρένων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά σας και ενδεχομένως να οδηγήσει σε ατυχήματα. Ευτυχώς, υπάρχουν ενδεικτικά σημάδια που μπορούν να σας προειδοποιήσουν ότι έχει έρθει η ώρα να τον αλλάξετε.

 

  • Τα φώτα φρένων παραμένουν αναμμένα. Εάν τα φώτα των φρένων σας παραμένουν αναμμένα ακόμα και όταν δεν πατάτε το πεντάλ, είναι ένα σαφές σημάδι βλάβης του διακόπτη. Αυτό όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά σας, αλλά εξαντλεί και την μπαταρία του οχήματός σας.

 

  • Τα φώτα φρένων δεν ανάβουν. Από την άλλη πλευρά, εάν τα φώτα των φρένων σας δεν ανάβουν όταν πατάτε το πεντάλ, είναι άλλη μια ένδειξη δυσλειτουργίας του διακόπτη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οπίσθιες συγκρούσεις, καθώς οι οδηγοί δεν θα γνωρίζουν ότι σταματάτε.

 

  • Ασυνεπής λειτουργία των φώτων φρένων. Μερικές φορές, ένας ελαττωματικός διακόπτης μπορεί να κάνει τα φώτα των φρένων σας να λειτουργούν διακοπτόμενα. Αυτή η ασυνέπεια μπορεί να μπερδέψει τους οδηγούς πίσω σας.

 

  • Θέματα με το cruise control. Εάν το cruise control σας δεν λειτουργεί όπως παλιά μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει βλάβη στο διακόπτη των φρένων.

 

Τώρα που ξέρετε τι να αναζητήσετε, ας προχωρήσουμε στη διάγνωση ενός ελαττωματικού διακόπτη φώτων φρένων.

 

Πως θα είστε σίγουροι ότι ο διακόπτης φώτων φρένων δεν λειτουργεί

Εάν έχετε παρατηρήσει κάποιο από τα σημάδια που αναφέραμε πιο πάνω, είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσετε ότι υπάρχει κάποια βλάβη στον διακόπτη.

Προσπαθήστε να τον εντοπίσετε, συνήθως βρίσκεται κοντά στο πεντάλ του φρένου. Ελέγξτε προσεκτικά αν υπάρχει κάποια εμφανής ζημιά όπως φθαρμένο καλώδιο ή χαλαρές συνδέσεις. Αν μπορείτε επισκευάστε τα.

 

Τι μπορεί να συμβεί αν οδηγείτε με χαλασμένο διακόπτη φώτων φρένων

Όπως είδαμε και πιο πάνω είναι πολύ επικίνδυνο το να οδηγείτε το όχημα σας αν δεν λειτουργούν σωστά τα φώτα των φρένων.  Στην ουσία είναι σαν να περιμένετε να συμβεί ένα ατύχημα. Το πιο πιθανό θα είναι το να σας χτυπήσει κάποιο όχημα από πίσω ενώ αν σας πιάσουν σε τυχαίο έλεγχο από την τροχαία θα χρειαστεί να πληρώσετε και το ανάλογο πρόστιμο. Συγκεκριμένα για τα φώτα φρένων, οπισθοπορείας ή διασταύρωσης, η νομοθεσία εκτός από το διοικητικό πρόστιμο των 150 € ορίζει και αφαίρεση διπλώματος για 10 μέρες.

 

Ακόμα σε περίπτωση ατυχήματος η ασφάλειας σας δεν θα σας καλύψει εφόσον είχατε εσείς την υπαιτιότητα. Στην περίπτωση που τα φώτα φρένων είναι συνεχώς αναμμένα το πιο πιθανό είναι να εξαντληθεί πολύ γρήγορα και η μπαταρία του αυτοκινήτου

 

Πως θα αλλάξετε μόνοι σας τον διακόπτη φώτων φρένων

Εάν είστε πλέον σίγουροι ότι ο διακόπτης δεν λειτουργεί όπως πρέπει μην το καθυστερήσετε καθόλου. Αν δεν έχετε χρόνο ή χρήματα να επισκεφτείτε το μηχανικό σας αλλά θέλετε να δοκιμάσετε και μόνοι σας τότε θα μπορέσετε εύκολα να αλλάξετε τον διακόπτη ακολουθώντας τις οδηγίες μας.

 

  • Συγκεντρώστε τα απαραίτητα εργαλεία: Θα χρειαστείτε έναν ανταλλακτικό διακόπτη φώτων φρένων, ένα κλειδί, ένα πολύμετρο και ένα κατσαβίδι.

 

  • Να είστε ασφαλείς: Βεβαιωθείτε ότι το όχημά σας είναι σταθμευμένο σε επίπεδο οδόστρωμα με τον κινητήρα σβηστό. Αποσυνδέστε τον αρνητικό πόλο της μπαταρίας του αυτοκινήτου για να αποφύγετε οποιοδήποτε ηλεκτρολογικό ατύχημα.

 

  • Αφαιρέστε τον παλιό διακόπτη: Εντοπίστε το διακόπτη φώτων φρένων κοντά στα πεντάλ του φρένου. Αφαιρέσετε τα μπουλόνια ή τα κλιπ που συγκρατούν τον διακόπτη στη θέση του και αποσυνδέστε την ηλεκτρική φίσα.

 

  • Εγκαταστήστε το νέο διακόπτη: Συνδέστε τον ηλεκτρικό σύνδεσμο στον νέο διακόπτη και στερεώστε τον στη θέση του χρησιμοποιώντας τα μπουλόνια ή τα κλιπ.

 

  • Δοκιμάστε τον νέο διακόπτη: Επανασυνδέστε τον αρνητικό πόλο της μπαταρίας και δοκιμάστε τον νέο διακόπτη πατώντας το πεντάλ του φρένου για να βεβαιωθείτε ότι τα φώτα φρένων ανάβουν σωστά.

 

  • Επανασυναρμολογήστε και δοκιμάστε: Επανασυναρμολογήστε τυχόν εξαρτήματα που αφαιρέσατε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και δοκιμάστε ξανά τα φώτα φρένων για να επιβεβαιώσετε ότι λειτουργούν σωστά.

 

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, μπορείτε να αντικαταστήσετε τον ελαττωματικό διακόπτη φώτων φρένων και να λειτουργεί και πάλι σωστά όλο το σύστημα των φρένων του οχήματος σας.

Μην ξεχνάτε ότι τα φρένα είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος στη λειτουργία του αυτοκινήτου που έχει να κάνει με την ασφάλεια μας. Παρατηρήστε οποιαδήποτε δυσλειτουργία και μην καθυστερείτε την επιδιόρθωση της. Η ασφάλεια στο δρόμο πρέπει να είναι το κύριο μέλημα όλων.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *