Πότε χρειάζομαι καινούργια ελαστικά στο αυτοκίνητό μου;
Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά πόσο θα κρατήσει ένα λάστιχο. Η διάρκεια ζωής και τα χιλιόμετρα ενός ελαστικού εξαρτώνται από διάφορα πράγματα: τον τρόπο που είναι φτιαγμένο, πώς οδηγείτε, το κλίμα, τις συνθήκες του δρόμου και πόσο καλά τα φροντίζετε.
Με τις συμβουλές που ακολουθούν όμως μπορείτε να γνωρίζετε πότε περίπου πρέπει να αλλάξετε τα ελαστικά σας και να διατηρείτε πάντα την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας σε υψηλά επίπεδα!
4 συμβουλές για τα ελαστικά σας
1. Έχετε στο μυαλό σας τα πέντε χρόνια
Μετά από πέντε χρόνια χρήσης, καλό είναι τα ελαστικά σας να ελέγχονται αναλυτικά μία φορά το χρόνο από έναν ειδικό ώστε να διαπιστώνεται η κατάστασή τους. Αν κάνετε πολλά χιλιόμετρα ετησίως, τότε ίσως τα πέντε χρόνια να είναι πάρα πολλά!
2. Δέκα χρόνια είναι το όριο
Αν τα λάστιχα δεν έχουν αλλαχτεί 10 χρόνια μετά την ημερομηνία κατασκευής τους, συνιστάται να τα αλλάξετε. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν δείχνουν σε καλή κατάσταση και δεν έχουν φθαρεί. Το ίδιο ισχύει και για τα εφεδρικά ελαστικά – τη ρεζέρβα σας δηλαδή.
3. Η σωστή φροντίδα μπορεί να παρατείνει τη ζωή των ελαστικών
Μπορείτε να διατηρήσετε τα λάστιχα σας για περισσότερο διατηρώντας τη σωστή πίεση, κάνοντας τακτικές περιστροφές μπρος-πίσω και φροντίζοντας το αυτοκίνητό σας.
Για τα ελαστικά που έρχονται με το αυτοκίνητο: ακολουθήστε τις συστάσεις αντικατάστασης ελαστικών από τον κατασκευαστή.
4. Μη βάζετε διαφορετική διάσταση ελαστικών
Προτιμάτε πάντα να τοποθετείτε την ίδια διάσταση ελαστικών, με αυτήν που προτείνει ο κατασκευαστής. Αν δε γνωρίζετε τι ελαστικά ταιριάζουν στο αυτοκίνητό σας, τότε μπορείτε να συμβουλευτείτε το αυτοκόλλητο στην πόρτα του οδηγού ή να δείτε τις διαστάσεις που έχουν τα ελαστικά που φοράτε τώρα!
Τι βλάπτει τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας;
Φυσικοί παράγοντες:
– Η ηλικία τους
– Φθορά και ζημιές
Οδικές συνθήκες:
– Λακκούβες, εμπόδια, κράσπεδα, αιχμηρά αντικείμενα, διαβάσεις πεζών
Κλίμα:
– Ακραίες θερμοκρασίες
– Βροχή, χιόνι και πάγος
– Λάδια, γράσα και άλλες χημικές ουσίες
– Ισχυρό ηλιακό φως και αλάτι
Συνήθειες οδήγησης:
– Επιτάχυνση
– Γρήγορες εκκινήσεις και ανάγκη απότομης πέδησης
– Οδήγηση σε κατεστραμμένους δρόμους
– Μη εντοπισμός αλλαγών στον έλεγχο, τον θόρυβο ή τους κραδασμούς
– Παράλειψη συμβουλής επαγγελματία όταν κάτι αλλάζει
Παραμέληση της βασικής συντήρησης των ελαστικών:
– Πίεση αέρα
– Ελέγχος για φθορά ή ζημιά
– Ευθυγράμμιση και περιστροφή
– Παράλειψη επαγγελματικής επιθεώρησης ελαστικών μετά από πρόσκρουση ή ζημιά
– Μη ζυγοστάθμιση ελαστικών μετά την τοποθέτηση
– Ακατάλληλη αποθήκευση ελαστικών
– Χρήση μη εγκεκριμένων σφραγιστικών
Ακατάλληλη χρήση:
– Χρήση καλοκαιρινών ελαστικών σε χιόνι και πάγο
– Ανάμιξη διαφορετικών τύπων ελαστικών
– Χρήση ελαστικών σε κατεστραμμένους τροχούς
– Χρήση μη συμβατών μεγεθών τροχών και ζαντών
– Τοποθέτηση ελαστικών με λιγότερη ικανότητα ταχύτητας ή φορτίου από αυτή που έχει καθοριστεί από τον κατασκευαστή
– Επαναφούσκωμα ενός ελαστικού που έχει ξεφουσκώσει ή έχει υποστεί σοβαρή απώλεια αέρα
– Χρήση εφεδρικού ελαστικού διαφορετικού μεγέθους σε ταχύτητες άνω των 70 χλμ/ώρα.
5 Σημάδια που Δείχνουν Ότι Χρειάζεστε Νέα Ελαστικά
Το πέλμα των ελαστικών σας είναι πολύ σημαντικό για την πρόσφυση στον δρόμο και για να αποφύγετε το φαινόμενο υδρολίσθησης. Ελαστικά με αρκετό πέλμα σας βοηθούν να ελέγχετε το αυτοκίνητό σας και να μειώνετε τον κίνδυνο για τυχόν ατυχήματα. Κάντε ένα γρήγορο μηνιαίο έλεγχο του πέλματος και της πίεσης των ελαστικών σας για να δείτε αν χρειάζεστε περισσότερα αέρα ή ακόμα και αλλαγή των ελαστικών.
Τα μπαράκια φθοράς στο πέλμα είναι στο ίδιο επίπεδο με το υπόλοιπο πέλμα:
Τα μπαράκια φθοράς είναι μικρές ανυψωμένες γραμμές από καουτσούκ που βρίσκονται ανάμεσα στα μπλοκ του πέλματος. Όταν φτάσουν στο ίδιο επίπεδο με την κορυφή του πέλματος, είναι ώρα για νέα ελαστικά.
Ρωγμές στο καουτσούκ:
Τα ελαστικά φθείρονται με τον χρόνο, ακόμα και αν δεν τα χρησιμοποιείτε συχνά. Ο ήλιος, η ζέστη, το αλάτι και τα χημικά που χρησιμοποιούνται στους δρόμους μπορούν να μειώσουν την ελαστικότητα του καουτσούκ, προκαλώντας ρωγμές.
Ανομοιόμορφη φθορά του πέλματος:
Διάφοροι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν ανομοιόμορφη φθορά, που μειώνει τη διάρκεια ζωής των ελαστικών σας. Η ευθυγράμμιση του αυτοκινήτου, η πίεση των ελαστικών, η έλλειψη περιστροφής ή τα φθαρμένα εξαρτήματα του συστήματος διεύθυνσης και ανάρτησης μπορεί να είναι οι αιτίες. Σκεφτείτε να περιστρέφετε τα ελαστικά σας κάθε 5.000-10.000 χιλιόμετρα.
Προβλήματα με την πίεση των ελαστικών:
Τα ελαστικά συνήθως ξεφουσκώνουν σταδιακά. Ελέγχετε την πίεσή τους κάθε μήνα. Αν τα ελαστικά σας χάνουν αέρα συνεχώς, μπορεί να χρειάζεστε επισκευή ή αντικατάσταση καθώς μπορεί να έχετε κάποια τρύπα.
Εξογκώματα στα πλευρικά τοιχώματα:
Αν χτυπήσετε σε κράσπεδο ή άλλο εμπόδιο, μπορεί να εμφανιστούν εξογκώματα στο πλευρικό τοίχωμα του ελαστικού. Αυτά είναι σημάδια πιθανού κινδύνου. Αν τα παρατηρήσετε, επισκεφτείτε ένα εξειδικευμένο κατάστημα βουλκανιζατέρ για έλεγχο.
Άλλα πιθανά προβλήματα:
Αν αισθάνεστε νέους κραδασμούς ή χτυπήματα κατά την οδήγηση, μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με τα ελαστικά ή τα συγκροτήματα τροχών σας. Ίσως να υπάρχει πρόβλημα με την ανάρτηση. Σε αυτή την περίπτωση, πηγαίνετε στο κοντινό σας κατάστημα για έλεγχο.
Εσείς κάθε πότε αλλάζετε τα ελαστικά σας; Δίνετε ιδιαίτερη σημασία ή τα αφήνετε στην..τύχη τους;